OVER ONS

OVER ONS

Het vraagstuk, ‘hoe leef ik mijn leven na de diagnose dementie’ was voor ZuidOostZorg, Gemeente Smallingerland, Kwadrantgroep en de TAO of Care aanleiding om in 2018 het Odensehuis Dirk Baron als onderdeel van de Proeftuin Dementie te openen. 
Met steun van ZuidOostZorg is het
Odensehuis Drachten uitgegroeid tot een vertrouwde plek voor veel mensen die te maken hebben met dementie.
In juni 2020 heeft Stichting Odensehuis Dirk Baron de verantwoordelijkheid overgenomen.


In september 2021 hebben wij in samenwerking met de gemeente Opsterland, begeleidingscommissie It Klaverblêd en dorpshuis De Buorskip het Odensehuis Beetsterzwaag opgestart.

De naam Dirk Baron

Dirk Baron kreeg in 2015 de diagnose Alzheimer. Hij was toen nog maar 35, partner van Dieke en vader van twee jonge kinderen.

In oktober 2017 kwam Dirk met zijn partner Dieke in het Odensehuis in Leeuwarden. Hij voelde zich er direct thuis. Dieke vertelt over de wens van Dirk voor een Odensehuis in Drachten: ‘Op een gegeven moment valt er steeds meer weg: werk, autorijden en het sociale leven wordt steeds beperkter. Wat hadden wij op dat moment graag zo’n plek in de buurt gehad. Een plek waar je jezelf kunt zijn, kan doen wat je wilt en zomaar even binnen kunt lopen, zonder dat je daar een indicatie voor nodig hebt. Een plek waar iedereen welkom is.’


Onze coördinatoren

Het bestuur

Het Odensehuis Dirk Baron is ondergebracht in een stichting waar de gemeenschap, de betrokken burger, de ondernemer en de Vereniging Sûnenz in vertegenwoordigt zijn. Zo werken wij, vanuit persoonlijke betrokkenheid, mee aan een dementie vriendelijke samenleving. 


Het bestuur bestaat uit de volgende leden:

Jaap Broersma, voorzitter

Inez Overwijk, secretaris

Jettie Veltman, penningmeester

Trea Westra, lid

Tjibbe van der Veen, lid


Comité van aanbeveling

Prof. Dr. Philip Scheltens

Directeur Alzheimer Nederland

Hij heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de ‘emancipatie’ van de ziekte van Alzheimer: met grote voortvarendheid hielp hij om deze verschrikkelijke ziekte op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten in binnen- en buitenland.

Sybren Terpstra

Hoofdredacteur Omrop Fryslân 

Sybren was collega van Dirk Baron en heeft door verschillende bijdragen in korte documentaires over de ziekte Alzheimer en met hulp van de journalisten van de Omrop steeds aandacht gehad voor dementie in brede zin en voor Dirk Baron in het bijzonder.

Anne en Roelie Woudwijk

Beeldend kunstenaars

Anne en Roelie Woudwijk zijn bekende en graag geziene verschijningen in Drachten en omgeving vooral door de kunstwerken die ze Drachten en wijde omgeving hebben geschonken. De beelden zijn op een aantal prominente plaatsen in de provincie te vinden. Zij voelen zich door hun persoonlijke contacten met Dirk Baron verbonden.

Bearn Bilker

Politicus en oud burgemeester

Naast politicus en burgemeester staat Bearn Bilker te boek als een “oranjekenner”, een kwaliteit waarop hij regelmatig wordt aangesproken. Bearn Bilker heeft, naast zijn bekendheid met Dirk Baron, veel persoonlijke ervaring met dementie en vindt dat hij daarom een bijdrage kan leveren aan de uitgangspunten van het Odensehuis.

Henk de Jong

Trainer/coach van SC Cambuur

Zijn manier optreden in de openbaarheid is innemend en belangstellend. Henk wil graag zijn kennis en vooral kunde ten dienste stellen van het Odensehuis Dirk Baron.

Hans Drenth

Lector ZuidOostZorg, Hanze Hogeschool

Hans vormt door zijn beroep en logische verbinding naar studenten en herkent de noodzaak om studenten en opleidingen te betrekken bij vraagstukken zoals dementie.


Share by: